Saturday, 24 January 2015

Md Adam ke Sekolah

Hohohoho....

Ok.. Org sekeliling mmg ramai yg tertanya2 knp ak nk masokkan Adam ke sekolah awal sgt? He is not even 3 yet.. Xkesian ke dia kecik lg?

Ok..Decision untuk hantar Adam masok sekolah ni lama ak pk sebenarnya.. There is no such thing as ak nk ank ak cepat sgt pandai membaca, mengira or whatsoever..

Adam ada sikit ciri2 Autism.. Anyway ak dah refer Pakar Kanak2 kt Hopital Permai.. Starting of June 2014 kami buat terapi.. Alhamdulillah ak n en Somi as parent learn a lot.. Adam improved a lot..(base on my judgement)

So, apakah kaitan dia dgn hantar sekolah plk kan? Ok..Adam is too young to diagnose as Autism..Mungkin sbb ciri2 yg ada tu sikit..Kiranya dgn terapi yg betul n berterusan.. Ciri2 tu boleh dibuang.. So, dah bincang dgn doc..kita boleh hantar dia pegi sekolah.. Biar blh tgk kawan2 sebaya dia buat apa..boleh berinteraksi dgn kawan sebaya dia..ikot arahan cikgu..

Gitu..

Anyway b4 register pon ak dah maklumkan situasi adam pada teacher dia.. Ak jugak bgtau tujuan ak hntar Adam ke sekolah a.k.a tok main2.. Kalau dia boleh excel dlm akedemik tu bonus..Masih pakai pampers.. Dia mungkin akan dtg skolah mungkin xdatang.. So far dah 2minggu sekolah baru 3 hari je datang.. (T T)

1st day sekolah..Muka yg ceria..

Sampai sekolah dia masih ok.. Bila teacher ajak masok n ak xboleh masok..Start la dia menangis.. Lama gak dia nangis kat kelas atas tu..Ak dgr je le dari bawah.. (TT) Masih tunggu..kot2 teacher surrender ke dgn dia.. Tp Alhamdulillah..After 27 minit..Diam daah..xdgr suara dia.. (^^)

Anyhow, b4 waktu balik ak dah standby kat sekolah nk fetch dia.. Xdgr suara nangis.. Tp kluar je dari pintu tgk parents lain masing2 tunggu ank2 masing2 dia jadi sebak kot nya.. Nangisss.. Nmpak ak tunggu dia..makin nangissss... 

Balik rumah ak tanya nk gi sekolah x esok..tros paliing muka dia.. Xnk le tuu... Huhu..
Selang 3hari, soh adik plk hantar.. Nk tinggal ada nangis sikit.. Tp nk balik dah ceria...
Hati mama dah berbunga2 sikit la dgr kn?

Then, the next hari yg dia datang sekolah..en Somi plk yg hantar amek..Pegi nangis..balik nangis..lebih dasat.. (Dia lebih rapat dgn En Somi..)

Tulah kisah 3hari yg Adam pegi sekolah.. 
Hari2 yg lain xmo bgn pagi..plus tdo pon lambat.. En somi pon kata xpelah xyh g sekolah dulu..

Anyhow, esok ahad.. Td dh bawak Adam gi playground habiskan sisa2 tenaga dia yg ada.. Mlm ni nk bg dia tdo awal.. Esok nk sekolah..

Harap2 dia dgn rela nk pegi sekolah..
Ak xnk paksa2.. Pujuk ok..




1 comment:

  1. perghhhh.. dah menulis balik.. hahaha.. comel jek adam. chayo adam!

    ReplyDelete